Равносметка за фестивала “Златна роза” 2016
13.10.2016

На 34-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза” в продължение на седмица се радвахме на стойностно кино, вярна публика, сплотен екип и отдадени доброволци, оживени дискусии и фестивален блясък.

Както винаги “Златна роза” очерта тенденциите в съвременната продукция, предостави поле за осмисляне и дискусия, както и място за среща между автори и публика и между любители и професионалисти от различни поколения.
Началото на фестивала бе поставено на елегантна церемония с прожекцията на филма “Граница”, символично отбелязваща 25-годишнината на Националния филмов център.
В двете програми на фестивала – състезателната и “Открити хоризонти” видяхме общо 52 нови български филма. Фестивалът се отличи с особено силна състезателна програма, както в пълнометражната, така и в късометражната секция. 12 пълнометражни и 22 късометражни филма се състезаваха в двата конкурса. 11 пълнометражни и 6 от късометражните филми са осъществени с държавна подкрепа чрез НФЦ. Видяхме и 4 пълнометражни копродукции, подкрепени от НФЦ.
Силен зрителски интерес предизвика новата съпътстваща програма “Кино край морето”. На открития екран на входа на Морската градина петте прожекции на любими български филми събираха множество зрители, въпреки захладнялото време.
Бяха акредитирани над 80 представители на медиите и още толкова представители на киноиндустрията – автори и критици. Според статистиката ни тази година фестивалът е привлякъл с 10% повече зрители от миналата.
Двойна е сумата, която зрители и гости дариха тази година за благотворителната ни кауза за осигуряване на материали за арт-терапия на децата от “Карин дом”.
50 доброволци участваха неотменно в организацията на прожекциите и страничните събития.
Състояха се 5 пресконференции с участие на критици и автори на филми. Отново издадохме 6 броя на фестивалния бюлетин, списван от млади кинокритици.
“Златна роза” бе ежедневно отразявана по националната и местните телевизии и радиа, във вестниците и онлайн изданията за кино и култура. Фестивалът получи и международно отразяване в две от водещите он-лайн медии за кино Cineuropa и FNE. Над 100 са общо публикациите, свързани със събитието.
Фестивалът за пореден път доказа мястото си в културния календар на страната като единствен форум на новото българско игрално кино.